luni, 13 iulie 2015

Colțul de Aur






Îmbrăcați în haine elegante,cu cămăşi scrobite la gât,păstrând o croială veche,bătrânii din Rădăuţi îşi mai dau câteodată întâlnire la Colţul de Aur, deşi locul acesta,aşa cum îl ştiau, nu mai există decât în amintiri…
În anul 1928, apare primul magazin universal românesc în oraş. Era timpul ca identitatea românească să îşi spună cuvântul. Magazinul universal avea să capete denumirea de Colţul de Aur şi îşi propunea să dezvolte comerţul indiferent de mărfurile achiziţionate. Colţul de Aur se afla pe locul unde este amenajat astăzi Muzeul Etnografic ,,Samuil şi Eugenia Ioneţ ”, într-o clădire construită în anul 1860. Se spune că în această clădire aveau loc baluri care ţineau până noaptea târziu, iar podelele mai poartă şi azi urmele picioarelor cu glezne fine care dănţuiau în ciuda capetelor mai conservatoare… În acelaşi timp,zece intelectuali români înfiinţează Societatea Comercială „Lumina Poporului’’,având în vedere dezvoltarea comerţului cu produse de librărie şi papetărie. Societatea urmărea de fapt vânzarea cărţilor de literatură românească,până atunci comerţul cu cartea fiind în mâinile comercianţilor evrei şi nemţi.
I .Kirner a fost primul librar stabilit la Rădăuţi în anul 1872 . În 1909, librăria acestuia devine proprietatea Asociaţiei Învăţătorilor români din judeţul Rădăuţi şi ,la scurtă vreme, un german originar din Hamburg cumpără librăria, care în perioada 1920-1930 devine cea mai importantă  din Bucovina, furnizând cărţi şi curţii regale. În 1931,  librăria a dat faliment. La 13 ani mai târziu îşi înceta activitatea şi magazinul Colţul de Aur. Era anul fatidic 1944.
Niciodată nu m-a impresionat deviza unei publicaţii aşa cum mă impresionează ,de câte ori o recitesc,cea a ziarului Bucovina,din 17 iunie,1943 :„Prin minciuni,duşmanul tulbură sufletele celor slabi ca să poată slăbi puterea de rezistenţă a Neamului.Vrei tu,române adevărat,cinstit şi iubitor al vetrei tale să te faci unealta duşmanului.’’
Este vremea să aruncăm  un flacon cu parfum de lavandă înspre chipurile acelora care petreceau cu bucurie în intimitatea Colţului de Aur…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu